PRIMA PAGINA»Legenda Tudor Gheorghe
REPREZENTATII

Legenda Tudor Gheorghe

Născut la 1 august 1945 în comuna Podari județul Dolj într-o familie de țărani având o copilărie, dar mai ales o adolescență, dificile - tatăl cântăreț de biserică arestat și deținut politic la Aiud- Tudor Gheorghe îsi termină studiile liceale la Craiova la Colegiul Nicolae Bălcescu urmând apoi Institutul de Teatru Bucuresti absolvind în 1966 clasa de actorie.

Este angajat în același an la Teatrul National Craiova devenind astfel la numai 21 de ani cel mai tânăr actor din țară. După rolurile jucate în studenție debutează pe scena Naționalului craiovean in Paznicul tânar din ”Cocosul negru” de Victor Eftimiu un debut destul de modest dar care marca începutul carierei pe care avea să o construiască prin talent, multă muncă și abnegatie, ajungând unul dintre cei mai cunoscuți si iubiți actori români.

După trei ani de studiu asiduu in 1969 Tudor Gheorghe iese la rampa cu primul sau recital : ”Menestrel la curtile dorului”. Succesul a fost nemăsurat. Pentru prima dată în România, un om, o chitară, farmecul și poezia țintuiau în sală sute de spectatori pentru un timp record : aproape două ore fară pauză. Din anul 1969, anul primului recital și până astăzi, Tudor Gheorghe a realizat nu mai putin de 33 spectacole-recital de muzică și poezie.

În 1969 Tudor Gheorghe a debutat cu primul său recital de poezie: "Menestrel la curțile dorului". De atunci a inceput marea sa carieră, implinită in arta dramatică și in arta recitalurilor sale de poezie și muzică. Actorul și menestrelul au coexistat totdeauna nestrămutat, neputând fi despărțiți.

"Anotimpurile poeziei române", este un proiect mai vechi al artistului, proiect ce iși are rădăcinile in recitalul "O soare la museu" recital realizat in premieră la Muzeul Literaturii Române in 1971, urmat in 1972 de "O soare la museu II" și III. Proiectul este continuat În 1978 printr-un original spectacol de televiziune "Meditație la frunzele toamnei" realizat impreună cu poetul Romulus Vulpescu și, in 1988, prin seria de recitaluri "Un trubadur pentru toate anotimpurile", urmată in 1997 de spectacolele "Primăvara" și "Toamna".

În 1999, după 30 de ani in care a susținut cunoscutele sale recitaluri de unul singur, Tudor Gheorghe a apărut pentru prima oară insoțit de o orchestră simfonică și un cor academic. A fost anul in care a inceput colaborarea cu tânărul dirijor și compozitor Marius Hristescu, această colaborare concretizându-se în 2001 prin apariția primelor concerte din seria simfonic.

"De fiecare data cind il ascult - si asta se intimpla des- Tudor Gheorghe imi confirma banuiala ca poezia romanesca- populara si culta- poate misca muntii.(...) Problema mea, inhalind prin toti porii melodia fiintei sale, este cum sa-mi stapinesc o lacrima de dragoste, admiratie si mindrie ca poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, imi e mai usor sa-l pup."- Marin Sorescu (1988)
© Copyright Tudor Gheorghe 2024. Toate drepturile rezervate.